bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

KLEC: 360 golů na zápas! Jak se zrodil Söderströmův nelichotivý rekord

14. listopadu 2021, 15:00

Tomáš Zatloukal

Svou tvář od časů Jacquese Planta skrývají pod maskou. Mluví se o nich jako o podivínech, ostatně slavná je hláška Bernieho Parenta: "Nemusíte být šílencem, abyste mohl chytat, ale rozhodně se vám to šikne." Gólmani, patrně nejvýraznější figury hokejového světa. V seriálu KLEC si počtěte právě o nich. Čekají na vás různorodé historky – o životních cestách, bravurních zákrocích, slavných výhrách i všemožných rekordech. A také třeba o výstroji a pravidlech.

Je to týden, co si Karel Vejmelka vybral "den blbec."

Přihodilo se mu to, co zažili i slavnější machři. Mezi nimi Ed Belfour, Jose Theodore, Chris Osgood nebo Jacob Markström. Dostal dva góly ze dvou střel a bez jediného zákroku mazal na střídačku.

Arizonskou klec opustil dvojnásobný extraligový šampion po pouhých 59 sekundách. A s průměrem 122,03 branky na utkání! Možná vás napadlo, zda se nejedná o nový rekord NHL. Pak vězte, že se Vejmelka zařadil v dějinách zámořské soutěže "až" na šesté místo.

Prvenství od 31. března 1996 drží, a nejspíš ještě dlouho držet bude, Tommy Söderström. Někdejší člen švédského gólmanského tandemu ve službách newyorských Ostrovanů (s Tommym Salem), nezaměnitelný díky své bílé přilbě JOFA s velikým košíkem.

Söderström si nedávno vysloužil potlesk na sociálních sítích, to když se navlečen do vlastní staré výstroje a modrého dresu Tre Kronor postavil mezi tři tyče kousek od svého domu a na ulici chytal střely od nadšených kluků.

Dnes ale půjde o moment, při němž se nejspíš stockholmský rodák zeširoka neusmíval.

Při vyhroceném derby šel na led Madison Square Garden v 59. minutě. Za stavu 1:3. Kouč Mike Milbury poslal dvojnásobného mistra světa do brankoviště místo Erica Fichauda s jediným cílem: aby střídáním gólmanů získal trochu času pro odpočinek klíčových opor Islanders.

Jenže, co čert nechtěl, než došlo k dalšímu přerušení hry a návratu Söderströma na střídačku, k puku se dostal Mark Messier.

Kapitán Blueshirts tou dobou už dávno nemusel na ledě být, za loket, kterým způsobil otřes mozku Kennymu Jönssonovi, ovšem dostal jen dvě minuty ("Rozhodčí jsou k němu milostiví," postěžoval si na to posléze Milbury na tiskovce).

A tak mohl "Moose" v čase 58:17 propálit totálně "studeného" Seveřana, zapsat svůj 1467. bod a dohnat na pátém místě historických tabulek Stana Mikitu, legendu chicagských Blackhawks. Söderström se poté poroučel z ledu a ve statistikách se mu zračila těžko uvěřitelná cifra.

360 gólů na zápas! Správnost si ověřte klidně rychlým výpočtem, tehdy šestadvacetiletý brankář strávil na kluzišti pouhých 10 sekund. Zrodil se tak rekord, co nejspíš už nikdo nikdy nepřekoná.

Messierovu trefu najdete v čase 3:02:

Že by z toho tehdy byla nějaká senzace? Ale kdepak, noviny psaly o něčem jiném, kuriozitu zastínil Messierův milník a hlavně skvělý výkon Sergeje Němčinova. New York Times před ním smekly jako před chameleonem, co může nastoupit s kýmkoliv o obstát v jakékoliv roli.

Tradiční bitvu o "Velké jablko" rozhodl dvěma trefami a prohodil: "Moje práce zůstává pořád stejná, soustředím se na defenzívu. Když mám ale šanci skórovat, využiju jí." Parádním představením se blýskl i Mike Richter, při triumfu 4:1 kryl 23 střel.

Onu zmíněnou vyhrocenost derby podtrhuje mela, při níž neudržel nervy na uzdě Todd Bertuzzi (žádné překvapení, horkou hlavu ukázal vícekrát) a strčil do čárového rozhodčího. Ostudný incident se stal, podobně jako Söderströmův rekord, jen dalším střípkem v bídě Islanders.

Ostrované padli podeváté za sebou. A to ještě nebyl všem porážkám konec.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.