bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Překoná svého šéfa? Iginlovi chybí 36 zásahů na vyrovnání Sakica v historických statistikách

31. srpna 2015, 19:00

Matěj Mayer

Rodákovi z kanadského Edmontonu je letos už osmatřicet let. Přesto se zdá, že se na něm věk příliš nepodepisuje. Pravděpodobný budoucí člen Síně slávy se připravuje už na svou devatenáctou sezonu v NHL, ve které může pokořit hned několik významných milníků. Například má možnost se dotáhnout na Joe Sakica, generálního manažera Colorada a tedy svého nadřízeného, v historické tabulce vstřelených gólů. K tomu se ale potřebuje trefit 36krát, což se mu naposledy povedlo v ročníku 2010-11.

Když v létě 2014 podepisovali Avalanche Jarome Iginlu, očekávali především přísun zkušeností a vůdcovských schopností do mladého mužstva, v jehož čele stáli mladíci jako Gabriel Landeskog, Matt Duchene, Nathan MacKinnon nebo Ryan O’Reilly. Iginla ale dokázal víc než jen to. Navzdory pokročilému hokejovému věku ho dělila jen jedna trefa od mety třiceti branek a s 59 body se dokonce dělil o čelo klubového bodování (společně s kapitánem Landeskogem)!

Vlastník juniorského týmu Kamloops Blazers se také mohl pyšnit fantastickou úspěšností střelby. 15,3% bylo jeho třetím nejlepším výsledkem v kariéře a zároveň úplně nejlepším za posledních jedenáct let! Kdyby se asistentovi kapitána Colorada podařilo dát o jeden gól navíc, bylo by to už potřinácté v kariéře, co by nasázel 30 gólů v jedné sezoně.

Posledním mužem, kterému se něco podobného povedlo v dresu Laviny, byl paradoxně samotný Joe Sakic v sezoně 2006-07. Právě současný generální manažer Colorada tehdy ve věku 37 let nastřílel 36 branek, které by potřeboval nyní také Iginla, aby se na svého šéfa dotáhl v historické tabulce nejlepších střelců. Pokud se to dlouholetému kapitánovi Calgary nepovede letos, o rok později už by na tuto metu měl dosáhnout určitě. Jistě, záleží hodně i na zdraví, s tím ale Iginla problém nemá. Vždyť v poslední sezoně odehrál všech 82 zápasů!

Dvojnásobný vítěz trofeje Maurice Richarda pro nejlepšího střelce NHL má aktuálně na kontě 589 zásahů, takže ho dělí jen jedenáct gólů od překonání šestistovky, což se zatím povedlo jen osmnácti hokejistům. Překonání jednoho významného milníku ale čeká Iginlu ještě o chvíli dříve. Po odehrání osmi zápasů se mu totiž počet utkání v základní části zastaví na metě 1400. Stane se tak teprve pětatřicátým hráčem, kterému se něco takového povede.

Iginla dosáhl na výjimečné mety už v uplynulém ročníku. Kromě toho, že se v historické tabulce střelců se během sezony vyšplhal z 24. místa na 19., se stal teprve 47. hokejistou, který zaznamenal v nejlepší hokejové lize světa 1200 bodů. Stalo se tak 30. ledna v zápase proti Nashvillu. „Je to cool, cítím se šťastný. Když jsem začínal, nikdy bych nepomyslel, že si mi to podaří. Chtěl jsem se jen dostat do NHL a potom se v ní udržet. Mám velké štěstí, že mohu tak dlouho hrát s tak skvělými spoluhráči, v různých městech,“ hodnotil Iginla po zmiňovaném zápase.

První černošský kapitán týmu NHL ale před své osobní úspěchy staví ty týmové, ve své bohaté kariéře totiž například ještě nevyhrál Stanleyův pohár. Blízko byl v roce 2004, kdy jeho Calgary podlehlo ve finále Tampě Bay 3:4 na zápasy. Tým Avalanche sice nepatří ani letos mezi favority, potenciál do budoucích let ale určitě má. Iginla má kontrakt ještě na dva roky, během kterých by se rád s Coloradem dostal do play-off, kde už se může stát cokoliv. Sezonu by měl zahájit na pravém křídle první formace s centrem Mattem Duchenem a Alexem Tanguayem.

20 nejlepších střelců historie NHL:

1. Wayne Gretzky – 894 gólů
2. Gordie Howe – 801
3. Brett Hull - 741
4. Marcel Dionne – 731
5. Jaromír Jágr – 722
6. Phil Esposito – 717
7. Mike Gartner – 708
8. Mark Messier – 694
9. Steve Yzerman – 692
10. Mario Lemieux – 690
11. Teemu Selänne – 684
12. Luc Robitaille – 668
13. Brendan Shanahan – 656
14. Dave Andreychuk – 640
15. Joe Sakic – 625
16. Bobby Hull – 610
17. Dino Ciccarelli – 608
18. Jari Kurri – 601
19. Jarome Iginla – 589
20. Mark Recchi - 577

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.